Bouyourdi este de fapt un aperitiv de branza Feta coapta la cuptor, impreuna cu rosii tocate, ardei iute, ulei de masline, oregano, ceapa (optional) etc
Cuvantul bouyurdi insemna de fapt ordinul scris al unui functionar al Imperiului Otoman, in special catre grecii stabiliti in Asia Mica. Dar se folosea si ca o expresie pentru un document neplacut sau un continut fiscal neplacut sau chiar si pentru facturi.
Bouyourdi a fost numit acest preparat, datorita faptului ca este usor picant si se consuma de obicei fierbinte. Initial pentru prepararea acestuia se folosea oala traditionala mica de lut. Acum se poate regasi in special la taverne, invelit in folie de aluminiu. Sau hartie de copt si mai apoi invelit in folie de aluminiu.
Mod de preparare:
Spalam rosiile si indepartam samburii dupa care le tocam marunt. Taiem ardeii iuti fasii sau tocam marunt.
Adaugam putin ulei pe fundul vasului, adaugam un strat de rosii tocate, 1/2 din branza Feta taiata cubulete, 1/2 din cantitatea de ardei iute, 1/2 din cantitatea de cascaval, oregano. Repetam procesul, adaugand inca un strat din fiecare ingredient. Optional adaugam putin ulei de masline deasupra si boia iute.
Dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 15-20 de minute.
Servim cu friptura de carne , dovlecei pane fara ou- reteta aici, chiftele prajite etc.
Pofta buna!
Comments