top of page

Carne de porc 'kontosuvli'

Kontosuvli xoirino - Κοντοσούβλι χοιρινό, este de fapt un suvlaki (frigaruie) mai mare, realizata de obicei la rotisor, dar in reteta aceasta vom obtine aproape acelasi lucru, gatind carnea la cuptor.

Kontosuvli cu cartofi

Acesta este de fapt o carne marinata, foarte aromata si suculenta la interior, iar la exterior este usor crocanta. In general sunt necesare cateva ore pentru realizarea acesteia. Carnea trebuie sa stea la marinat si bineinteles ca intotdeauna sa fie la temperatura camerei atunci cand dorim sa o preparam. In felul acesta va fi intotdeuna moale si suculenta.



Grecii sunt mari iubitori ai carnii de porc, ca dovada nenumaratele preparate pe care le realizeaza. Bineinteles ca cele mai renumite frigarui sunt cele din carne de porc.


Acest preparat, se pregateste atat cu carne de porc cat si cu carne de miel, iar reteta isi are radacinile din Metsovo, unde daca veti ajunge (desi nu este o zona turistica), veti constata ca majoritatea cuvintelor folosite de grecii stabiliti acolo sunt in Limba Romana, sau asemanatoare cu limba noastra.


Mod de preparare:



Taiem carnea in bucati mari, si o asezam intr-un bol (de preferat bol de sticla sau inox). Adaugam toate ingredientele intr-un tocator de legume si mixam pentru 2-3 minute, pana ce devine o pasta.


Adaugam marinada in bolul cu carne si amestecam. Lasam carnea la marinat peste noapte- la frigider, sau aproximativ 3 ore la temperatura camerei, dupa care infingem carnea pe bate pentru frigarui, invelim cu o hartie de copt iar apoi in folie de aluminiu.


Asezam intr-o tava si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 1,5 ore (depinde de carnea folosita, aceasta trebuie sa fie foarte moale cand o verificati). Scoatem carnea din hartia de copt, incalzim cuptorul la 220-230 de grade, adaugam putin ulei deasupra carnii si dam la cuptor inca 10 minute sau pana ce aceasca se rumeneste frumos.


Lasam putin sa se raceasca si servim, de preferinta cu cartofi prajiti, ceapa, rosii si putin oregano. Dar neaparat si cu tzatziki!


Pofta buna!



Comments


bottom of page