Sincer nu cred ca am mancat pana acum chiftele de legume cu ciuperci atât de gustoase. Se pot prepara atat la cuptor cat si prajite, bineinteles eu prefer varianta la cuptor.
Chiftele vegan sunt binevenite in perioada postului si sunt atat de bune incat nici nu ne va lipsi carnea. In schimb sunt usor de preparat, economice si foarte satioase. Bineinteles ca nu este o mancare rapida, deoarece va trebui sa asteptam pana ce se vor fierbe si racii legumele, dar sigur merita sa incercati aceste chiftele de post cu legume.
Eu am folosit ciuperci Champignon, dar sigur daca aveti ciuperci de padure, va face aceste chiftele/parjoale cu mult mai gustoase. Puteti folosi si ciuperci din conserva sau congelate, doar sa le strecurati foarte bine ca sa nu aiba prea multa umiditate.
Mod de preparare:
Punem apa la fiert, iar in momentul cand incepe sa fiarba, adaugam sare si legumele curatate, spalate si taiate. Fierbem aproximativ 30 de minute.
Intre timp clatim ciupercile sau le stergem cu o hartie umezita. Aveti grija nu lasati ciupercile sub nici o forma in apa, deoarece in momentul in care le veti cali, vor lasa foarte multa apa si vor fierbe.
Asezati o tigaie la foc potrivit si lasati sa se incalzeasca foarte bine.
Amestecati ciupercile cu boia, sare, piper oregano, ulei si amestecati totul foarte bine, dupa care adaugati ciupercile in tigaie. Atentie nu adaugati toate ciupercile impreuna, repetati procesul de 2 sau chiar de 3 ori, deoarece acesta ajuta sa se prajeasca cum trebuie fara sa lase umezeala.
Cand ciupercile sunt aproape gata adaugati usturoiul, si caliti pentru inca un minut.
Odata fierte legumele le strecuram si le asezam intr-un bol adanc, maruntim cat sunt inca fierbinti.
Taiem ciupercile marunt si le adugam in bolul cu legume, lasand totul sa se raceasca complet.
Dupa ce legumele s-au racit, adaugam patrunjelul, praful de copt, ghimbirul, faina, pesmetul si daca este necesar mai condimentam cu sare si piper.
Dam la frigider pentru aproximativ o jumatate de ora!
Formam chiftelele cu mainile usor unse cu ulei, dam prin pesmet ungem cu ulei si dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade, cu ventilatie, pentru 20-25 de minute.
Lasati putin la racit si serviti cu piure de cartofi vegan, pilaf de orez, sau scordalia!
Pofta buna!
Sfaturi utile:
*Taiati ciupercile ca si in reteta video, in felul acesta se vor praji cum trebuie pe toate partile fara sa lase umezeala!
*Incalziti tigaia foarte bine inainte de a adauga ciupercile, proces esential pentru a nu lasa ciupercile umezeala!
*Nu adaugati foarte multe ciuperci in tigaie, mai bine repetati procesul de 2 sau chiar de 3 ori!
*Usturoiul il adaugati intotdeauna spre final, deoarece astfel se va arde si va avea un gust amar!
*Legumele sa le adaugati intotdeauna in apa fierbinte daca sunt deja curatate, in felul acesta nu vor atrage foarte multa apa in procesul de fierbere!
*Neaparat lasati legumele sa se raceasca complet inainte de a adauga faina si pesmetul.
Comments