top of page

Ciorba de organe de miel

Ciorba de intestine de miel sau Maghiritsa, se pregateste in mod traditional in Sambata Mare si este prima mancare cu carne pe care crestinii (cei ce au postit evident) mananca in noaptea de Inviere.


Ciorba cu organe de miel, salata verde si orez
Maghiritsa - Ciorba cu organe de miel

Aceasta ciorba de organe de miel se spune ca are in vedere pregatirea stomacului in vederea mancarilor cu carne ce vor urma. Maghiritsa este o ciorba foarte gustoasa si contine multe verdeturi precum salata verde (maruli) ceapa verde, marar...



In mod traditional Maghiritsa contine si intestine de miel, dar eu personal o pregatesc fara intestine.


Mod de preparare:


  1. Spalam organele de miel si le lasam sa se scurga foarte bine de apa. Taiem in bucati cat mai mici si le asezam intr-o strecuratoare. Le oparim cu apa fierbinte (aproximativ 2-3 litri). Daca doriti le puteti fierbe inainte, le lasati sa se raceasca si le taieti pe urma.

  2. Dupa ce s-au scurs bine de apa le calim putin, adaugam ceapa si calim 5 minute, dupa care augam vinul si lasam alcoolul sa se evapore 5 minute.

  3. Adaugam ceapa verde tocata si apa.

  4. Fiarba la foc domol si indepartam spuma de cate ori este necesar, dupa care fierbem 25-30 de minute, pana ce plamanul s-a fiert (fierbe putin mai greu).

  5. Adaugam orezul intr-un vas cu apa si putin otet si lasam 10 minute. Acest proces va ajuta orezul sa isi pastreze mai bine forma dupa fierbere.

  6. Taiem salata verde spalata in prealabil si o adaugam intr-o strecuratoare. Adaugam apa fiebinte deasupra salatei.

  7. Adaugam salata verde in cratita impreuna cu orezul strecurat si mararul.

  8. Condimentam cu sare si piper si lasam sa fiarba inca 15-20 de minute pana ce orezul si salata sunt fierte.

  9. Pregatim sosul avgolemono: Intr-un tocator de legume adaugam ouale, zeama de lamaie, amidonul si amestecam continuu pana ce se omogenizeaza.

  10. Adaugam zeama fierbinte in sosul de ou si amestecam, dupa care adaugam sosul in ciorba si amestecam foarte bine.

  11. Atentie! In momentul in care adaugati sosul de ou in ciorba, aceasta ttrebuie sa fie fierbinte, dar fara sa fiarba deoarece astfel ouale se vor separa.

  12. Condimentam dupa gust si servim!


Paste Fericit si multa sanatate!



Sfaturi utile:

*Daca adaugati intestine, aveti grija ca acestea sa fie foarte bine spalate, deoarece va afecta gustul mancarii!

*Daca organele de miel se taie mai greu le puteti da 2-3 ore la congelator, putin congelate acestea se vor taia perfect.

*Daca vreti ca ficatul sa fie mai moale, deoarece nu necesita mult timp de fierbere, il puteti adauga in ultimele 15 minute odata cu verdeata si orezul.

*Nu adaugati sosul de ou in ciorba care da in clocot, deoarece oul se va separa.

*Amidonul este important pentru a nu se separa oul, daca nu doriti amidon puteti adauga 1-2 galbenusuri.

*Reincalziti ciorba fara ca aceasta sa dea in clocot, pentru a nu se separa oul!




Comments


bottom of page