Ciorba de pui ala grec (Kotosoupa augolemono), aromata cu un sos avgolemono (de ou si lamaie), este exact ce avem nevoie pentru zilele friguroase. Se poate manca atat calda cat si rece fiind foarte gustoasa si aromata.
Adevarul e ca imi plac foarte mult supele si ciorbele, iar aceasta este preferata mea! Probabil pentru ca seamana oarecum cu 'Ciorba de pui a la Grec' romaneasca. De fapt diferenta intre cele doua este ca cea romaneasca se drege cu smantana+galbenusuri +zeama de lamaie, iar cea greceasca este dreasa doar cu oua si zeama de lamaie.
Aceasta ciorba de pui este foarte gustoasa si sanatoasa! Grecii o considera ca fiind cel mai bun remediu pentru sistemul imunitar. Bineinteles ca in Grecia se pregateste mai mult Iarna, dar eu de multe ori o pregatesc chiar si vara, pentru ca se poate consuma asa cum e de la frigider!
Datorita sosului de ou si lamaie aceasta este recomandat sa nu se fiarba dupa ce adaugati oul, pentru ca se va risca separarea acestuia. Sigur ca se poate consuma mai apoi, dar nu va avea aceasi textura. Se poate reinacalzii la foc mic sau la microunde!
Mod de preparare:
Curatam si taiem carnea de pui (cu cat bucatile sunt mai mici cu atat va fierbe mai repede!) Spalam carnea sub un jet de apa si o adaugam intr-o cratita.
Acoperim carnea cu apa (aproximativ 2 litri) si fierbem la foc mic aproximativ 10 minute. Indepartam spuma pana ce zeama ramane curata.
Cu o ata legam prazul impreuna cu tulpinile de telina si foaia de dafin (va fi mult mai usor sa le indepartam mai apoi!). Daca nu aveti praz folositi ceapa! Se poate folosi si radacina de telina!
Adaugati legatura de praz(sau ceapa, telina, frunza de Dafin) si morcovii in cratita! Fierbem aproximatin 30 de minute la foc mic! Daca este necesar adaugati apa!
Intre timp asezam orezul intr-un bol cu apa, amestecam si lasam sa se hidrateze 20 de minute! Apoi clatim bine orezul pana ce apa ramane curata, strecuram si adaugam o lingura de lamaie. Amestecam orezul si lasam deoparte! (Zeama de lamaie, va ajuta orezul sa isi pastreze forma la fiert). Daca doriti ca orezul sa ramana intotdeauna intreg folositi Bonnet (Parboil)- acesta nu se va despica niciodatacu sau fara lamaie, in schimb contine mai putin amidon!
Imdepartam carnea de pui morcovii (eu ii fierb intregi) si restul ingredientelor din cratita! Strecurati zeama daca doriti, pentru ca uneori e posibil sa ramana mici oase in zeama fiarta!
Adaugam ceapa tocata in zeama fierbinte, condimentam cu sare si piper si adaugam orezul. Fierbem 10 minute, sau pana ce orezul este fiert.
Intre timp pregatim sosul de ou si lamaie!Separam ouale si batem albusurile spuma! Adaugam galbenusurile si amestecam cu telul pana ce acestea se incorporeaza. Adaugam zeama de lamaie in fir si amestecam.
Cand orezul e fiert, luam cratita de pe foc! Adaugam cateva polonice de zeama fierbinte deasupra oualor batute, amestecand continuu! Apoi adaugam ouale la zeama de pui si amestecam in acelasi timp cu telul. Daca este necesar adaugati apa sau zeama de pui sau de legume!
Dezosam puiul si il taiem in bucati mai mici- dupa preferinta! Taiem morcovii si telina (daca ati folosit radacini de telina) si optional putin patrunjel sau telina tocata. Condimentam daca este necesar si servim!
*Daca va e frica sa nu se separe ouale, adaugati un galbenus in plus sau lasati putin sa se raceasca zeama (ideal in jur de 82°C)!
*Pentru o culoare mai galbena si frumoasa, dar si pentru gust puteti adauga un varf de cutit curry! Bineinteles ca acesta este optional si nu se regaseste la ciorba greceasca de pui!
Pofta buna!
Comments