top of page

Covrigi pufosi

Reteta aceasta de covrigi pufosi de casa am indragit-o foarte mult. Vine de la Thesalonic, de acolo si provenienta numelui kuluria Thesalonikis sau covrigi din Salonic.



Aici in Grecia ii regasim peste tot la brutarie (furno), la mare se vand impreuna cu lukumades (gogosi) sau la tarabe pe marginea drumului. Sunt niste covrigi pufosi tare gustosi, "imbracati" in susan, foarte crocanti la exterior si pufosi la interior. Datorita faptului ca, contin mult susan sunt si foarte hranitori, in schimb sunt de post fara ou si fara unt. Aceasta reteta de covrigi va va face sa renuntati la covrigii din comert.



Acesti covrigi se numesc si 'simit', fapt care ne face sa ne gandim ca provenienta acestora este de undeva din Turcia sau Mikra Asia si adusa de imigrantii greci care au fost nevoiti sa isi paraseasca casele. Cei mai multi s-au stabilit in Salonic, fiind foarte aproape de Consatntinopol.


Mod de preparare:



Daca folositi drojdie proaspata va trebui mai intai sa formati maiaua. Amestecati drojdia impreuna cu 50 g apa si 50 g faina si lasati drojdia sa activeze aproximativ 20-25 de minute. Atentie! Asta inseamna ca, cantitatile de apa si faina vor fi mai apoi 200 g apa respectiv 450 g faina. Amestecati apoi toate ingredientele si framantati aproximativ 10 minute.


Daca folositi drojdie instant

  1. Intr-un bol adaugati faina, sarea, zaharul, drojdia si amestecati foarte bine cu un tel (in felul acesta nu va fi necesar sa cerneti faina).

  2. Adaugam apa calduta si uleiul si framantam aproximativ 10 minute. Aluatul trebuie sa fie elastic si usor lipicios. Daca aluatul se lipeste foarte tare de mana si nu se poate framanta, ungeti din cand in cand mainile cu putin ulei si framantati.

  3. Acoperim aluatul si lasam la dospit, la un loc calduros, aproximativ 45-50 de minute.

  4. Amestecam apa cu zaharul pana ce zaharul se topeste.

  5. Formam covrigii, daca este necesar, ungem putin mainile cu ulei, dupa care ii 'scaldam' in solutia de apa cu zahar si ii trecem prin susan.

  6. Acoperim covrigii si ii lasam intr-un loc calduros la dospit, aproximativ 20-25 de minute.

  7. Dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 20-25 de minute


Pofta buna!


Sfaturi utile:

Nu va speriati daca aluatul este lipicios atunci cand framantati, ungeti putin mainile cu ulei si continuati procesul de framnatare!

In perioada rece, pentru ca aluatul va dospi mai greu, recomandat ar fi sa il dati la cuptorul incalzit la 40 - 50 de grade(odata cuptorul incalzit il opriti).

Aveti grija sa nu ardeti drojdia, apa trebuie sa fie calduta 35-40 de grade. Daca nu aveti un termometru verificati cu degetul, nu trebuie ca acesta sa va arda.



Comments


bottom of page