Tsoureki xoris zimoma - Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, asemanator cu cozonacul romanesc, dar cu un aluat foarte pufos si foarte aromat.
Acesti cozonaci se pregatesc in mod traditional ca si in Romania, in special de Pasti si de Craciun, dar la brutarii se gasesc pe tot timpul anului.
In general nu se fac in forma si sunt mult mai renumiti cozonacii fara umplutura, presarati cu felii de migdale, dar se regasesc si cei umpluti cu ciocolata si nuci.
Cu aceasta reteta veti gasi toate secretele cozonacului fara framantare, reteta care poate fi incercata alaturi de copii si poate fi facuta chiar si de catre persoanele care nu au mai facut niciodata cozonac.
De ce cozonac fara framantare!?
Pentru ca nu toata lumea are un mixer performant care sa pregateasca aluatul!
Pentru ca de sarbatori avem prea multe de facut si suntem foarte obositi ca sa framantam!
Pentru ca sunt la fel de pufosi ca si cei framantati!
.....
Mod de preparare:
Cantarim toate ingredientele si avem grija ca acestea sa fie la temperatura camerei.
Incepem cu maiaua: amestecam drojdia impreuna cu 30 de ml de lapte caldut si o lingura din cantitatea de zahar, dupa ce zaharul aproape s-a dizolvat, adaugam o lingura si jumatate de faina . Acoperim cu o folie de plastic si lasam 30 de minute la temperatura camerei, pana ce maiaua isi va tripla volumul.
Cernem faina ramasa si amestecam cu sare (sarea nu trebuie sa vina niciodata in contact cu drojdia). Incalzim putin laptele, adaugam untul si lasam untul sa se topeasca.
Intr-un robot de bucatarie/tocator de legume/rasnita de cafea adaugam zaharul + rasina de mastic+ mahlebi si amestecam timp de aproximativ 1 minut pana ce rasina va deveni praf.
Adaugam amestecul de zahar la amestecul de lapte cu unt dupa care adaugam turmenicul, sucul si coaja de portocale, praful de copt si cele 2 oua si amestecam totul foarte bine cu un tel pana ce se omogenizeaza, iar zaharul se topeste (avem grija ca aceasata compozitie sa fie calduta si sa nu depaseasca temperatura de 37-39 de grade, daca nu aveti un termometru, incercati cu degetul, daca degetul rezista atunci temperatura e cea potrivita, daca nu lasati putin sa se raceasca)
Odata maiaua formata o adaugam deasupra fainii (cernute), dupa care adaugam comozitia lichida si amestecam cu o lingura pana ce faina este bine omogenizata si devine un aluat usor lipicios. Nivelam cu o spatula de silicon si ungem cu putin ulei deasupra, dupa care acoperim cu o folie de plastic si lasam la dospit pentru doua ore si jumatate (la temperatura camerei).
Dupa ce aluatul a dospit 2,5 ore amestecati bine cu o spatula pana ce iese aerul, acoperiti din nou si lasati aluatul inca 2,5 ore la dospit (temperatura camerei).
Dupa ce aluatul a dospit il cantarim si il impartim in 2 parti egale, pentru 2 cozonaci (eu pe unul l-am umplut, iar pe celalalt l-am lasat fara umplutura, dar voi ii puteti umplea pe amandoi).
Cozonacul neumplut l-am impartit in trei parti (si l-am lasat 5 minute, acoperit cu o folie de plastic), iar pe cel care l-am umplut l-am impartit in 2 parti (la fel, am lasat putin sa se odihneasca), daca doriti puteti adauga rahat, stafide,sau alte fructe uscate.
In acest interval de timp topim ciocolata, adaugam nuca si coniacul/esenta de rom (lasam deoparte sa se raceasca, nicidecum nu trebuie sa fie cald atunci cand umplem cozonacul).
Formam cozonacii si ii umplem (daca e cazul), dupa care ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam la dospit 1 ora sau pana ce isi tripleaza volumul (la temperatura camerei).
Preincalzim cuptorul la 160 de grade (cu ventilatie)/ 170 de grade (fara ventilatie) si punem un vas cu apa in cuptor.
Dupa ce cozonacii s-au dospit ii ungem si ii presaram cu felii de migdale dupa care ii dam la cuptorul preincalzit pentru 45-50 de minute.
Secrete pentru un cozonac reusit
- sarea sa nu vina niciodata in contact cu drojdia
- nu adaugati mai mult zahar decat cel precizat in reteta din dorinta de a face un cozonac mai dulce pentru ca drojdia obijnuita nu rezista la cantitati foarte mari de zahar
- Niciodata nu adaugam lichid fierbinte deasupra drojdiei
- Nu puneti cantitati mari de aluat in tava pentru ca acesta nu va creste
- Folositi o tava inalta pentru cozonac
- Dupa fiecare operatiune, lasati putin aluatul sa se odihneasca
- Nu grabiti procesul de fermentare/dospire, dati timp glutenului din faina sa se dezvolte
- Nu coaceti prea mult cozonacii, de frica ca nu sunt coptii (faceti testul cu scobitoarea), cu cat se vor coace mai mult cu atat vor deveni mai uscati
- Nu puneti o cantitate foarte mare de umplutura la cozonac, pentru ca umplututa nu ii va lasa sa ceasca cum trebuie si e posibil sa sa ramana umezi in interior sau sa se crape cand se coc
- Intindeti aluatul cu mainile unse cu ulei sau unt topit, niciodata faina
- Adaugati faina doar daca aluatul (dospit e foarte lipicios si nu se poate prelucra)
- Folositi doar mainile pentru a intinde aluatul (nu facalet)
- Recomandat sa puneti un vas cu apa cand coaceti cozonacii/painea in felul acesta vor ramane mai mult timp 'proasteti'.
- Dupa coacere lasati cozonacii in tava 10 minute sa se raceasca putin dupa care ii deformati si ii asezati pe un gratar sa se raceasca, neaparat sa ii asezati in lateral si sa ii intoarceti din cand in cand de pe o parte pe alta
- Inainte de ai taia, lasati cozonacii sa se raceasca complet ( sigur nu e intotdeauna simplu pentru ca sunt foarte aromati), dar e cea mai buna solutie ca sa nu se usuce inauntru
- Dupa ce s-au racit ii ambalati in folie de plastic (trebuie sa fie complet reci), iar de fiecare data cand taiati ii acoperiti din nou.
Pofta buna!
Kommentare