Sfecla rosie sau patzarosalata, este o salata care se consuma constant in Grecia, la fel ca alte legume fierte cum ar fi broccoli, morcovii, dovleceii etc.
Grecii mananca sfecla in intregime, atat frunzele, tulpina cat si bulbul. Este o salata extrem de gustoasa si sanatoasa. Bineinteles ca e nevoie sa avem putina rabdare, pentru ca fiecare dintre acestea are timpul sau de fierbere, deci vom fierbe separat atat bulbul , cat si tulpina cat si frunza. In afara de aceasta salata delicioasa pe care o servesc cu ulei de masline si otet/lamaie, se consuma foarte mult legumele fierte, sau legumele fierte la abur, pe care eu le pregatesc fara aparat dupa cum am explicat intr-o alta reteta!
Luam sfecla si indepartam bulbul, pe care il spalam foarte bine cu un burete (fara sapun) cu o solutie de apa cu otet si punem la fiert intr-o oala cu apa si sare, apa trebuie sa treaca peste sfecla aproximativ 3 degete si fierbem pentru aproximativ 30-40 de minute (depinde de marime). Verificam cu ajurorul unei furculite sau cutit, daca aceasta se infinge usor in bulbul cel mai mare atunci putem lua oala de pe foc, , golim apa si adaugam apa rece (in felul acesta coaja se va indeparta mult mai usor).
P.S. Daca avem o oala sub presiune timpul de fierbere va fi aproximativ 15 minute (din momentul in care incepe sa fiarba).
Intre timp, punem o oala cu apa la fiert, taiem tulpina frunzei si o spalam foarte bine sub un jet de apa (daca doriti o puteti lasa timp de 3-4 minute intr-o solutie de apa cu 1-2 linguri de otet si apoi se pot clati sub un jet de apa, recomandat mai ales in cazul in care sfecla este cumparata si implicit poate fi tratata), iar odata fiarta apa, adaugam tulpinile si fierbem aproximativ 10-12 minute, scoatem tulpinile si racim sub un jet de apa, sau intr-un castron cu apa si gheata, dupa care le lasam sa se scurga de surplusul de apa.
Pentru frunzele de sfecla, punem o cratita cu apa la fiert, iar intre timp spalam frunzele foarte bine sub un jet de apa (daca doriti o puteti lasa timp de 3-4 minute intr-o solutie de apa cu 1-2 linguri de otet si apoi se pot clati sub un jet de apa), iar odata fiarta apa, adaugam frunzele si fierbem pentru aproximativ 5-7 minute. Dupa ce au fiert ar fi indicat sa le scoatem intr-un castron in care am pus apa cu gheata, in felul acesta isi vor pastra culoarea 'vie'.
Servim cu ulei de masline si otet/zeama de lamaie, sare, piper si daca dorim putem adauga si putin usturoi si menta.
Pofta buna!
Sfaturi utile:
*Daca aveti o cantitate mai mare de frunze sau tulpini si nu le puteti fierbe impreuna, recomandat ar fi sa schimbati apa de fiecare data, deoarece frunzele isi vor schimba culoarea!
*Nu fierbeti frunzele de sfecla impreuna cu tulpinile, deoarece au alt interval de fierbere si nu va fi usor sa le alegeti mai apoi!
*Important ca dupa fierbere sa fie racite imediat cu apa foarte rece sau apa cu gheata! Acest proces ajuta sa isi pastreze culoarea vie!
Comments