Probabil ca nici nu v-ati gandit cat de usor se poate prepara branza proaspata, chiar si in confortul casei, in mai putin de 20 de minute.
Branza de obicei stim ca se face din lapte proaspat de la vaca, in schimb in aceasta reteta o sa vedem cum se poate face branza proaspata chiar si cu lapte cumparat de la super market, omogenizat si pasteurizat, fara cheag si fara sa lasam laptele la fermentat.
Daca laptele este proaspat- crud, atunci cu siguranta trebuie sa il strecuram si sa il fierbem putin, la foc mic si amestecand din cand in cand, avand grija ca se nu 'dea afara' din oala. Daca laptele este pasteurizat se poate trece peste etapa aceasta (desi mie imi place sa il las sa dea in clocot).
Pentru a obtine branza avem nevoie de 2 ingredinte: lapte si zeama de lamaie/otet alb. Daca doriti o branza mai cremoasa puteti folosi si putina smantana! Dupa dorinta puteti sa sarati branza!
Cantitatea de branza optinuta depinde foarte mult de cata grasime are laptele- cu cat e mai gras cu atat vom optine o cantitate mai mare de branza.
Pentru fiecare litru de lapte folosim aproximativ 3 linguri de zeama de lamaie/otet alb.(Spun aproximativ pentru ca difera, in functie de lapte, daca nu se separa probabil ca va trebui sa adaugati inca 1-2 linguri).
*Eu am folosit 2 litri de lapte de vaca cu 3,7% grasime si am optinut 350 grame de branza proaspata!
*Iar din 2 litri lapte 3,8% grasime si 250 ml smantana 20% grasime am optinut 500 g de branza proaspata!
Bineinteles ca se poate folosii si alt lapte: vaca, capra, bivol..
Mod de preparare:
Reteta video branza cu lapte si smantana:
Cum procedam:
Intr-o oala cu fund dublu fierbem laptele la foc mic si il racim pana ajunge la temperatura 81-88°C. Incercati sa folositi un termometru, deoarece daca branza trece de aceasta temperatura va fi mai atoasa si nu faramicioasa la fel ca branza proaspata pe care o stiti. In nici un caz nu fierbeti branza formata impreuna cu zerul.
Adaugam treptat zeama de lamaie si amestecam continuu pana ce se formeaza zerul. Dupa care daca dorim putem sa adaugam sare.
Intr-o alta cratita/bol, punem un strecurator si deasupra asezam o panza pentru branza/ prosop curat si scurgem branza de zer. Lasam aproximativ 10 minute la stors dupa care o lasam sa se raceasca si o depozitam in frigider pana la o saptamana.
Pentru crema de branza:
Branza calda+putin zer, o adaugati intr-un tocator de legume si mixati pentru 1-2 minute, pana ce devine o crema!
Reteta video branza + crema de branza:
P.S. Zerul nu il aruncati, se poate folosi la paine , placinte, ciorbe etc.
Comments