top of page

"Dulceata" din coaja de pepene rosu

Dulceata din coaja de pepene rosu este una dintre cele mai economice si mai gustoase dulceturi grecesti. Cu aceasta reteta nu mai arunc coaja de pepene rosu (Lebenita). Aceasta este cea mai economica reteta de dulceata greceasca sau coji de pepene rosu confiate.


Dulceata din coji de pepene rosu - desert simplu si economic
Dulceata din coji de pepene rosu

Deserturile cu lingura sau glyko koutaliou dupa cum sunt regasite pe meleagurile grecesti se pot prepara aproape din orice fructe, sau chiar legume (am intalnit chiar si dulceata de vinete, foarte mici).



Cel putin in urma cu zeci de ani, aceste deserturi cu lingura erau oferite oaspetilor de bun venit (kalosorisma), alaturi de un pahar de apa rece. In schimb acestea pot fi un toping excelent pentru inghetata sau un iaurt grecesc (strecurat)- reteta aici.

Aceasta dulceata grecesca din coji de pepene rosu are un continut excesiv de zahar, de aceea se consuma in cantitati mici, iar cojile confiate au o textura "crocanta" si isi pastreaza perfect forma.


Mod de preparare:



  1. Incepem prin a curata coaja pepenelui si o taiem in bucati mai mici. Le puteti taia ca si in reteta video sau cubulete mai mici.

  2. Intr-o cratita adaugam coaja de pepene rosu curatata si taiata si acoperim cu apa (aproximativ 1 litru). Fierbem aproximativ 20 de minute, respectiv pana ce cojile sunt moi.

  3. Strecuram cojile si clatim cu apa rece!

  4. Intr-un bol adaugam zeama de la o lamaie si aproximativ 500 ml apa. Adaugam cojile de pepene (fierte) si lasam 2 ore. In felul acesta cojile se vor confia perfect fara sa se inmoie. - Acest proces le va intari putin!


Pentru sirop

  1. Intr-o cratita adaugam zaharul impreuna cu apa si fierbem siropul 10 minute!

  2. Adaugam cojile de pepene strecurate si fierbem inca 10 minute. Lasam dulceata 20-24 de ore pentru ca in felul acesta cojile isi vor trage zaharul. Daca cojile sunt taiate in cubulete mici lasati 8-10 ore.

  3. Dupa 24 ore fierbem din nou la foc mic. Adaugam scortisoara si zeama de lamaie.

  4. Fierbem pana ce siropul incepe sa se ingroase, aproximativ 15 minute

  5. Lasam la temperatura camerei aproximativ 2 zile dupa care depozitam in borcane.

  6. Depozitam in loc ferit de lumina si caldura!

Sfaturi utile:

  1. Daca va place puteti lasa si putin din partea rosie a pepenului, desi in reteta greceasca se foloseste doar partea alba pentru ca siropul sa aiba culoarea mierii de albine!

  2. Neaparat adaugati zeama de lamaie in sirop deoarece acesta va ajuta la incetarea procesului de zaharisire!

  3. Desi se foloseste o cantitate generoasa de zahar, incercati sa o respectati deoarece altfel siropul nu va avea textura dorita!

  4. Celor ce nu le place scortisoara puteti adauga anason stelat (o steluta va fi de ajuns la un kg de fructe)!

Pofta buna!




Comentários


bottom of page