top of page

Fanuropita

Pe 27 August, Biserica ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Fanurie, iar credinciosii duc la biserica o placinta (chec), numita Fanuropita, care se pregateste ca semn de milostenie pentru mama Sfantului Fanurie, care se spune ca era pacatoasa.


Chec vegan cu 9 ingrediente pentru Sf Fanurie
Fanuropita - Chec vegan pentru Sf Fanurie

Desigur credinciosii prin aceasta milostenie ii cer Sfantului Fanurie sa le dezvaluie unele obiecte pierdute, sau chiar un sot bun pentru fetele necasatorite.



Ingredientele folosite pentru aceasta placinta sunt de obicei 7 sau 9 si simbolizeaza sacramentele bisericii (Sfintele Taine), zilele creatiei, dar si ordinele ingerilor. Iar gospodinele, ori de cate ori pregatesc aceasta placinta se asigura ca exista o lumanare aprinsa si tamaie.


Puteti pregati aceasta placinta de cate ori simtiti nevoia, sau il puteti face sub forma de chec pentru zilele cand postiti!

Mod de preparare:



  1. Amestecam uleiul cu sucul de portocale si zaharul, cu ajutorul unui tel, pentru acatev minute.

  2. Adaugam sarea, scortisoara si praful de copt, dupa care incorporam faina cernuta, in etape, si amestecam foarte bine ca sa nu se formeze cocoloase.

  3. La sfarsit adaugam stafidele(puteti omite un ingredient si sa adaugati si nuca. Amestecam si punem amestecul intr-o forma tapeteta cu diametrul de 24 cm.

  4. Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 50 de minute.

  5. Facem testul cu scobitoarea si lasam sa se raceasca.


Optional adaugam zahar pudra deasupra si servim!


Pofta buna!



Comments


bottom of page