Frunzele de vita de vie dau o aroma extraordinara sarmalutelor. Acestea sunt foarte sanatoase si au o valoare nutritiva ridicata, deoarece prin consumul acestea confera organismului nostru fibre, fosfor, calciu si potasiu.
Cum alegem frunzele de frunze de vie:
Avem grija ca acestea sa aiba frunza cat mai rotunjita, sa fie fragede, nepatate si cat mai proaspete. Codita se poate lasa daca doriti, aceasta da aroma deosebita frunzelor la borcan. Eu din pacate le-am cumparat si erau gata taiate coditele.
Patrarea frunzelor de vita de vie pentru Iarna este foarte simplu de realizat, bineinteles ca sunt si o gramade retete, iar fiecare alege ceea ce i se potriveste cel mai bine.
Cel mai bine dupa parearea mea se pastreaza:
La congelator- am grija sa le spal si sa le usuc bine inainte. Daca sunt putin mai tari le oparesc dupa care le las putin in apa cu gheata. Iar apoi le las sa se scurga bine de apa, le rulez si le dau la congelator. De cele mai multe ori inchise in caserole, pentru a nu se sfarama, sau ca sa nu ia miros.
Frunze de vita de vie la borcan - metoda pe care am descoperit-o recent si chiar mi-a placut. Bine o sa imi spuneti ca nu e necesar la borcan ca doar nu le vindem. Totusi trebuie sa avem grija de ceea ce mancam, pentru ca dupa cum spunea si IPOCRATE "Suntem cea ce mancam" (Eimaste afto pou trome).
Frunzele de vita de vie la borcan se pastreaza foarte bine chiar si mai mult de 12 luni, nu ocupa spatiu in congelator, nu este necesar sa asteptam ca sa se dezghete, iar oricand avem pofta de sarmalute sunt gata pentru pregatirea acestora.
Procesul este simplu:
Lasam frunzele in apa cu putin otet aproximativ 5 minute iar apoi le clatim cu apa. Daca doriti se poate umplea o chiuveta cu apa si otet le lasati 5 minute, scurgeti de apa si le limpeziti in 1-2 ape, asa nu este necesar sa procedati ca in reteta video, mai ales daca aveti o cantitate mai mare.
Lasati la se scurga cat mai bine de apa. Sau daca aveti folositi un strecurator ca cel din video.
Pentru sterilizarea borcanelor: Spalati bine borcanele si dati la cuptor la 180°C, pentru 15 minute, iar capacele se pot steriliza cu apa fiarta si otet.
Odata ce borcanele sunt sterilizate si reci, adaugam frunzele de vita de vie pe care le-am rulat cate 10-15 bucati. inghesuim cat mai bine in borcane.
Adaugam deasupra in fiecare borcan de 900 g cate 1 lingurita de sare neiodata si 1 lingurita de zeama de lamaie. Adaugam deasupra apa clocotita, avand grija ca frunzele sa fie complet acoperite.
Acoperim cu un capac, si intoarcem borcanele cu gura in jos pentru 5 minute. Astfel verificam daca borcanele sunt bine inchise.
Intr-o oala asezam un prosop si borcanele, adaugam putina apa si fierbem 1 minut din momentul in care apa incepe sa fiarba.
Luam borcanele si le lasam sa se raceasca, cat de lent posibil, dupa care le depozitam in loc racoros (pe cat posibil) si lipsit de lumina.
Eu am folosit:
500 g frunze de vita de vie
4 borcane de 900 g
4 lingurite de sare neiodata (cate o lingurita la fiecare borcan)
4 lingurite zeama de lamaie (cate o lingurita la fiecare borcan)
Comments