top of page

Hristopsomo - paine pentru Craciun

Painea pentru Craciun numita si Hristopsomo sau painea lui Hristos se prepara de obicei in ajunul Craciunului. Aceasta paine poate fi preparata atat dulce cat si sarata.


Hristopsomo - painea lui Hristos
Hristopsomo - painea lui Hristos

Painea lui Hristos sau Hristopsomo se prepara de obicei cu ingrediente mai scumpe: unt, oua, zahar, nuci sau migdale si diverse arome precum scortisoara, cuisoare, anason etc.



Aceasta paine este neaparat sa aiba o cruce in mijloc si o nuca intreaga (de obicei). Mai apoi se poate decora dupa bunul plac, cu nuca macinata, susan, migdale si sau diverse ornamente din aluat.

Obiceiul ar fi ca in ziua de Craciun, cel mai invarsta din familie (barbat), taie painea si o imparte. De obicei prima bucata ar fi pentru Hristos, a doua bucata pentru casa, iar bucatile ce urmeaza sunt pentru membrii familiei.


Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita adaugam 200 ml apa si fierbem 5 minute anasonul. Lasam deoparte sa se raceasca.

  2. Preparam maiaua adaugand intr-un bol drojdia, 120 g apa, 1 lingura de zahar si 5-6 linguri de faina. Amestecam pana ce se incorporeaza toate ingredientele, acoperim cu o folie de plastic si lasam deoparte 10-15 minute pana ce se dubleaza in volum.

  3. Intr-un bol incapator adaugam restul de faina cernuta, facem o gaura in mijloc si adaugam apa de anason racita, untul la temperatura camerei, oul batut putin in prealabil si sarea.

  4. Adaugam maiaua formata si framantam pana ce optinem un aluat moale si nelipicios.

  5. Asezam aluatul intr-un bol incapator, acoperit cu o folie alimentara si lasam la loc cald sa dospeasca pana ce isi dubleaza volumul.

  6. Dupa dospire, impartim aluatul formam crucea in mijloc, adaugam nuca intreaga (simbol al prosperitatii) in mijlocul crucii si ornam dupa bunul plac cu alte bucati de aluat (dupa dorinta).

  7. Lasam la dospit aproximativ jumatate de ora, ungem deasupra cu putin lapte sau apa, adaugam susanul/nuca macinata/migdale si lam la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru aproximativ 50 de minute.

  8. Lasam painea sa se raceasca complet si o ambalam in punga de plastic pentru a isi pastra mai mult timp prospetimea. Se pastreaza ca si proaspata in felul acesta pana la cateva zile.


Pofta buna si un Craciun binecuvantat!




Comments


bottom of page