Una dintre cele mai indragite retete grecesti este aceasta Iahnie de vinete cu carofi sau Melintzanes yahni. O mancare foarte gustoasa care se prepara usor si cu putine ingrediente!
Aceasta mancare de vinete cu cartofi o puteti gasi usor in diferite zone ale Greciei, in special pe Insule.
Reteta clasica greceasca este cea cu vinete prajite in ulei cea ce da o savoare deosebita acestei mancari, dar are si foarte multe calorii. Varianta prezentata de mine este insa mult mai sanatoasa, cu vinete coapte la cuptor si in acelasi timp la fel de gustoasa.
Dupa cum deja stiti aceasta mancare face parte din categoria uleioase (ladera) si este o mancare de post, care poate fi servita cu branza Feta/Telemea sau cu oua prajite merge de minune. Dar de ce nu o puteti combina chiar si cu carne la gratar....un deliciu!
Mod de preparare:
Intr-o cratita adaugam jumatate din cantitatea de ulei de masline (25 g), ceapa si calim 3 minute la foc moderat!
Adaugam cartofii curatati, spalati si taiati cubulete!
Adaugam usturoiul si calim inca 2 minute!
Adaugam rosiile tocate si condimentam cu sare, piper ienibahar!
Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba aproximativ 20 de minute la foc domol. Daca este necesar in acest interval adaugati apa fierbinte!
Intr-un bol incapator formam solutia de apa cu sare si adaugam vinetele. Lasam vinetele deoparte 5 minute! acest proces va ajuta vinetele sa indeparteze gustul eventual amar!
Spalam vinetele sub un jet de apa si lasam putin sa se scurga, dupa care le asezam intr-o tava impreuna cu putin ulei si dam la cuptor- functia gril pentru 7 minute. Eventual amestecam vinetele intre timp ca sa nu se arda.
Adaugam vinetele coapte in cratita si lasam sa fiarba inca 15 minute sau pana ce legumele ajung la textura dorita!
Servim cu patrunjel proaspat/menta/busuioc!
Pofta buna!
Comments