top of page

Cum facem iaurt acasa

Iaurtul Grecesc pe care il gasiti de obicei la super market este de fapt un iaurt care se strecoara (Straggisto iaourti), un iaurt cremos, nu foarte acru si delicios!


Iaurt grecesc facut acasa cu doar doua ingrediente
Iaurt grecesc cremos

Este foarte usor de preparat, cu doar 2 ingrediente: iaurt (pentru inceput veti cumpara un iaurt de la super market) si lapte. La un litru de lapte vom avea nevoie de 100 de g de iaurt.



Daca laptele e proaspat (crud), trebuie sa il fierbeti cel putin 2-3 minute la foc mic (deabia sa dea in clocot), daca laptele e deja pasteurizat puteti sa treceti peste etapa aceasta, desi eu o recomand deoarece se va evapora o parte din apa.



  1. Odata ce ati fiert laptele, il lasati sa se raceasca pana ce va ajunge la o temperatura intre 45-54 de grade Celsius. Amestecati din cand in cand ca sa nu se formeze caimacul deasupra.

  2. Incalziti cuptorul la 50 de grade, iar cand ajunge la aceasta temperatura il opriti!

  3. Pregatiti 100 de g de iaurt (aproximativ 3-4 linguri) si amestecati cu putin lapte caldut, dupa care il amestecati cu laptele il asezati in borcane/bol de ceramica sau lut (aproximativ 250 de ml fiecare), acoperiti cu o hartie de bucatarie, dupa care legati cu o ata/elastic si dati la cuptorul incalzit pentru 2,5-3 ore. Daca nu aveti bol asa mic se poate si in borcane mai mari sau tava de yena, doar ca va fi nevoie de ceva mai mult timp pana ce se va forma iaurtul.

  4. Dupa 2,5-3ore iaurtul este gata, se poate consuma daca doriti sau se poate depozita la frigider.

  5. Daca doriti un iaurt grecesc, cremos trebuie sa il strecurati pentru aproximativ o ora sau pana ce ajunge la consistenta dorita. In momentul in care scurgeti iaurtul, acesta trebuie sa fie la temperatura camerei, sau puteti sa il lasati si la frigider aproximativ o ora.

  6. Eu am adaugat un lapte cu 3,8% grasime si 100 g iaurt si am optinut aproximativ 700-750 g iaurt strecurat (depinde si cat de mult il strecurati). Cu cat laptele va avea mai multa grasime cu atat va iesi mai mult iaurt!




Comentarii


bottom of page