Lagana sau paine enzimatica, se prepara in prima zi din postul mare! Lagana este o paine cu miez pufos, coaja crocanta si mult susan. Aceasta se prepara usor si este delicioasa!
Aceasta painenumita Lagana se spune a fost binecuvantata de Hristos in ultimul sau Paste numind-o 'paine enzimatica'.
Acest obicei al Laganei a ramas neschimbat de-a lungul secolelor si este un produs crocant, cu seminte de susan, consumat de obicei in ziua de Luni (Prima zi din Postul Mare), impreuna cu masline , fructe de mare (considerate de greci ca fiind de post) fava greceasca etc.
Mod de preparare:
Daca drojdia e proaspata o lasam la activat: amestecam drojdia impreuna cu zaharul (acesta va ajuta la activarea drojdiei intr-un timp mult mai scurt), 1 lingura de faina si putina apa. Lasam deoparte aproximativ 10-15 minute, pana ce isi dubleaza volumul.
Daca folosim drojdie instant: Intr-un bol adaugam apa, drojdia, zaharul si amestecam pana ce zaharul se topeste.
Intr-un alt bol amestecam faina cernuta cu sarea si amestecam!
Adaugam treptat faina la compozitia lichida si amestecam, dupa care framantam aluatul aproximativ 10 minute (cu mana), adaugand treptat uleiul.
La inceput aluatul va fi mai ferm, (nu adaugati apa), cu cat veti framanta veti observa ca deveni din ce in ce mai neted si moale.
Acoperim aluatul si lasam la dospit aproximativ 1,5-2 ore sau pana ce isi dubleaza volumul.
Asezam pe fundul tavii o hartie de copt si adaugam susan din belsug.
Adaugam aluatul in tava si formam Lagana (o paine plata asemanatoare Focaciei).
Cu degetele imbibate in apa intepan aluatul, facand cat mai multe gropite, adaugam susan din belsug deasupra.
Coacem la cuptorul preincalzit la 220°C (fara ventilatie), pentru 20-25 de minute!
Pofta buna!
Comments