Laptele condensat (Zaharuxo gala), este de fapt lapte cu zahar, din care s-a eliminat o parte din apa. Pentru a il optine se fierbe la foc mic pana ce ajunge la consistenta dorita!
Este foarte usor de preparat si cu siguranta ne este de mare ajutor in prepararea inghetatei,la diverse creme, chiar si unele produse de patiserie. Se poate prepara cu orice tip de lapte, bineinteles daca veti folosi lapte de capra sau oaie, va avea gustul si mirosul specific.
Eu am folosit lapte cu 3,7% grasime (ambalat), daca aveti puteti folosii si lapte proaspat, cu cat are mai multa grasime, cu atat cantitatea obtinuta de lapte condensat va fi mai mare.
Ingrediente:
450-480 de grame
1 litru de lapte >3,5% grasime
250 de g de zahar
Mod de preparare:
Intr-o oala cu fund dublu, punem laptele impreuna cu zaharul la fiert, la foc mic, amestecand din cand in cand.
Fierbem pentru 20-25 de minute, sau pana ce devine de consistenta unei creme subtiri. Aveti grija ca focul sa fie mic, iar laptele in acest interval sa fie la temperatura cand abia da in clocot.
Dupa ce am obtinut o crema subtire, luam de pe foc si amestecam aproximativ un minut ca sa se raceasca putin.
Apoi acoperim cu o folie de plasic si lasam sa se raceasca complet.
Daca nu folosim imediat, il punem in borcane inchise ermetic si dam la frigider. Poate fi pastrat fara probleme 3-4 saptamani.
Comments