Ador mancarea de pastai mai ales vara. Fasolea verde este bogata in vitamine, este foarte gustoasa si poate fi pregatita in diverse combinatii: cu alte legume, cu carne sau chiar si in variante clasica romaneasca cu muult usturoi (Pastai Aite).
In Grecia, pastaile se pregatesc mai mult in diverse combinatii cu legume, cel mai adesea le veti gasi cu cartofi si sos de rosii, care fac parte din asa numita familie 'ladera'=uleioase, gatite cu o cantitate considerabila de ulei si suc proaspat de rosii, sau rosii razalite. Dar uneori se pot regasi si pastaile gatite cu carne de vita sau pastai cu carne de pui a carei reteta o puteti gasi aici!
Asa numitele ladera sunt pregatite cu o cantitate mica de apa la foc foarte mic. Iar la final acestea vor avea foarte putin sos de rosii si destul de mult ulei de masline. De acolo si provenienta numelui uleioase.
Mod de preparare:
Daca pastaile sunt proaspete, spalam bine sub un jet de apa si lasam sa se scurga pentru cateva minute, dupa care le curatam la capete si le taiem/rupem in bucati mai mici.
Incalzim o cratita la foc mediu si adaugam aproximativ 1/2 din cantitatea de ulei, ceapa tocata marunt, pastaile. Amestecam totul foarte bine, acoperim cu un capac si calim 7-10 minute la foc mic, daca este necesar amestecam din cand in cand.
Adaugam cartofii taiati in bucati mari si dovleceii taiati felii groase, amestecam si adaugam usturoiul tocat sau pisat si cozile taiate de patrunjel.
Adaugam pasta de rosii si amestecam. Dupa care adaugam rosiile tocate, si gatim la foc mic aproximativ 5 minute pana se formeaza un sos. Adaugam apa fierbinte si acoperim cratita cu un capac. Lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 35 de minute sau pana ce legumele pot fi patrunse usor cu o furculita.
Adaugam patrunjelul, sare, piper si uleiul ramas si lasam la foc mic fara capac inca 5 minute.
Puteti sa le serviti cu paine proaspata, branza Feta sau ochiuri de ou.
Sfaturi utile:
*Folositi dovlecei mici, fara seminte si taiati felii groase, coaja acestora va ajuta ca acestia sa nu se sfarme la fiert si sa isi pastreze forma! *Taiati cartofii in bucati mari pentru a nu se sfarma la fiert!
*Caliti pentru cateva minute legumele:
- cartofii si dovleceii isi vor pastra forma si nu vor atrage prea multa apa!
- pastaile daca sunt de culoare verde isi vor pastra culoarea intensa si se vor gati mai repede!
* Adaugati putina apa la inceput, atat cat aproape sa acopere legumele, deoarece in special dovleceii vor lasa multa apa. Daca este necesar completati cu apa calda in timpul procesului de gatire.
Pofta buna!
Comments