Budinca de orez cu lapte este delicioasa, usor de preparat si se poate consuma atat calda cat si rece. Eu prefer varianta rece, deoarece aromele sunt mult mai pronuntate, iar cu cat se raceaste mai bine, cu atat devine mai cremoasa si mai deliciosa.
Budinca de orez cu lapte (Rizogalo) este foarte cremos, de aceea la prepararea acestuia se foloseste orez pentru rizoto tipul arborio sau daca gasiti orez 'glase' sau un alt orez cu bob rotunjit.
Secretul texturi consta in faptul ca orezul nu se fierbe si nu se spala inainte (sau daca il spalati sa o faceti in mod rapid), deoarece amidonul din orez va fi cel care ne va da textura cremoasa. Bineinteles ca ar fi indicat folosirea unui vas cu fund dublu.
Exista si retete in care orezul se fierbe in prealabil cu apa, iar mai apoi se adauga amidon de porumb pentru o textura cremoasa, in schimb mie mi se pare ca orezul fiert direct in lapte este mult mai gustos!
Mod de preparare:
Spalam foarte putin orezul fara sa amestecam prea mult, deoarece avem nevoie de amidonul pe care acesta il va lasa, pentru a optine o budinca cremoasa !
Adaugam toate ingredientele, mai putin untul, intr-o oala cu fund dublu. Punem la fiert la foc potrivit iar cand incepe sa fiarba, dam aragazul la foc mic.
Fierbem pentru aproximativ 20-25 de minute.
Amestecam din cand in cand, iar cand laptele incepe sa se ingroase, amestecam continuu, pentru a nu se lega de fundul oalei.
Cand laptele incepe sa se ingroase, fierbem inca 2 minute dupa care lasam sa se raceasca putin.
Adaugam untul rece si amestecam pana ce acesta se topeste. Lasam budinca de orez sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand, pentru a nu se forma crusta deasupra.
Impartim budinca in pahare si dam la frigider 2-3 ore. Servim cu scortisoara macinata.
Pofta buna!
Comments