Am ales sa pregatesc aceasta paine integrala cu faina integrala si fulgi de ovaz. Este o faina gustoasa, satioasa si foarte sanatoasa, recomandata chiar si persoanelor cu diabet!
Probabil ca nu este cea mai pufoasa paine pe care ati pregatit-o! Dar asa sunt de fapt painile din faina integrala, mai ales atunci cand nu se adauga faina alba. Insa este o paine satioasa, bogata in vitamine, fibre si minerale esentiale organismului.
Aceasta paine se prepara usor, este o paine fara framantare pe care oricine poate sa o prepare. Indicat ar fi totusi, sa folositi drojdie proaspata pentru prepararea acestei paini, deoarece va creste mult mai bine.
Dupa preferinta puteti adauga si seminte de susan, chia, sau orice seminte va plac!
Mod de preparare:
Incepem prin a pregati maiaua: Intr-un bol/pahar, adaugam drojdia si amestecam cu apa pana ce aceasta se omogenizeaza. Adaugam zaharul (il puteti omite, doar ca va dospi mai greu) si faina si amestecam din nou, avand grija sa nu se formeze cocoloase! Acoperim cu o folie alimentara si lasam deoparte 15-20 de minute, sau pana ce maiaua se activeaza!
Intr-un bol incapator adaugam fulgii de ovaz, sarea si apa. Amestecam putin cu ajutorul unui tel si lasam deoparte 10-15 minute (sau pana ce maiaua se activeaza.
Amestecam maiaua cu amestecul de fulgi de ovaz si adaugam treptat faina. Amestecam cu o spatula/lingura de lemn pana ce se incorporeaza toata faina.
Adaugam uleiul si amestecam! Acoperim bolul cu o folie alimentara si lasam la dospit aproximativ o ora sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul. Preferabil in loc cald!
Adaugam putina faina pe blatul de lucru si impaturam aluatul pana ce acesta devine nelipicios.
Formam paine si adaugam intr-o forma! Lasam din nou la dospit pana isi dubleaza volumul, aproximativ 35 minute!
Ungem painea cu putin ulei si dam la cuptorul preincalzit la 180 , pentru aproximativ 45 de minute.
Luam painea pe un gratar, acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca aproximativ 30 de minute!
Pofta buna!