top of page

Peste cod cu scordalia

Peste Cod cu skordalia sau Bakaliaro me kurkuti kai scordalia, ο mancare care se pregateste in special in ziua de 25 Martie (Buna Vestire), este dezlegare la peste si in afara de asta Grecia sarbatoreste ziua Nationala (inceputul revolutiei impotriva Imperiului Otoman 1821).


Codul cu scordalia este de nelipsit cu precadere in ziua de 25 Martie
Cod cu scordalia

In aceasta zi se mananca peste (cod) in special, care de obicei este pastrat cu sare si se desareaza cu aproximativ 36-48 de ore inainte de a se pregatii. Desararea Codului este un proces simplu, acesta se lasa intr-un vas cu apa si eventual putina lamaie, iar apa se schimba la anumite intervale de timp (2-3 ore).



Alegerea codului a fost facuta cu foarte multi ani in urma, deoarece cei care locuiau langa mare aveau ocazia de a manca peste proaspat, iar ceilalti (deoarece nu existau frigidere), aveau probleme in a avea peste proaspat.

Codul probabil a ajuns pe mesele grecesti pe la sfarsitul secolului al XV-lea, si a fost o solutie usoara si ieftina in acelasi timp, iar indiferent de conditiile meteorologice, credinciosii stiau ca vor gasi cod sarat chiar si in micile magazine.

De-a lungul anilor, codul scordalia a fost stabilita ca fiind cea mai raspandita reteta pentru ziua de 25 Martie - cod prajit me kurkuti (un amestec de faina si bere- foarte crocant).

Mod de preparare:



  1. Pregatim pestele pe care il filetam si indepartam oasele! Taiem pestele in bucati mai mici!

  2. Intr-un bol adaugam berea rece, sarea, piper (optional), faina si amidonul.

  3. Amestecam cu un tel pana ce obtinem o compozitie omogena.

  4. Incalzim o tigaie cu ulei la foc potrivit.

  5. Luam filetul pestelui taiat in bucati si il dam prin faina si la sfarsit prin amestecul de faina si bere.

  6. Prajim pestele in ulei incins la 190°C (daca nu avem termometru, adaugam putina faina in ulei, iar daca acesta este incins, faina va incepe sa se coaca).

  7. Servim pestele fierbinte, neaparat cu skordalia - reteta aici!


Pofta buna!




2 Comments


La mine in familie s-a facut tot timpul acest fel de macare, bunica venind la inceputul sec. XX din Grecia. Noi facem cu peste sarat fiert si o parte din apa de la fiert se foloseste la piure, asa ca nu mai este nevoie de sare. Mai punem doar ulei, usturoi si nimic altceva.

Like
Cimpean Milena
Cimpean Milena
Dec 22, 2022
Replying to

Super...😍

Like
bottom of page