Diferenta dintre Plachie de peste (Psari plaki),reteta greceasca si cea romaneasca consta in faptul ca reteta greceasca contine si cartofi, pe care ii puteti pregatii la fel ca si in reteta video sau ii puteti fierbe, sau praji in prealabil.
Reteta asemanatoare, dar fara cartofi se numeste in Grecia- Psari ala Spetsiota, numele provenind de la Insula Spetes, de unde isi are originea aceasta reteta. Este o reteta foarte gustoasa pe care o puteti incerca de asemenea.
In Romania se spune ca Plachie de peste s-a gatit pentru prima oara in zona Dobrogei! Iar aceasta da dovada ca, probabil reteta respectiva a fost probabil inspirata de la imigrantii greci, care s-au stabilit acolo dupa disparitia Imperiului Bizantin si caderea Constantinopolului.
Mod de preparare:
Daca pestele este congelat il decongelam cu o zi inainte in frigider.
Curatam, spalam si taiem cartofii rodele ii stergem pentru a indeparta surplusul de apa.
Punem o tigaie cu ulei pentru prajit la foc potrivit si prajim cartofii. In timp ce prajim cartofii, curatam ceapa, usturoiul,ardeii si taiem rodele. Spalam 2 din cele 3 rosii si taiem cuburi, iar rosia ramasa o taiem rodele subtiri. Scoatem cartofii pe o farfurie si lasam deoparte.
Punem o cratita la foc potrivit, iar odata ce s-a incalzit adaugam uleiul de masline si ceapa si lasam 3-4 minute amestecand continuu! Adaugam usturoiul, ardeiul si sotam pentru 2-3 minute, dupa care adaugam rosia taiata cubulete/sucul de rosii, patrunjelul, oregano si mugurii de capere, asezonam cu sare si piper si lasam 10 minute sa fiarba la foc mic.
Asezam cartofii in tava, adaugam putina sare si punem deasupra sosul! Asezam pestele deasupra cartofilor, iar deasupra pestelui asezam rosiile rodele si dam la cuptorul preincalzit la 200-220°C, pentru aprozimativ 15-17 de minute (depinde de grosimea pestelui). Daca pestele este intreg 500-600 de grame il vom lasa in cuptor 25-30 de minute.
Verificati daca e gata cu o furculita, daca aceasta se infinge usor iar lichidul este transparent atunci puteti scoate pestele din cuptor!
Pofta buna!
Comments