Sardinele se afla printre cei unsprazece pesti cu cel mai mare continut de omega-3 denumirea in limba greaca fiind sardeles. Sunt foarte raspandite si se regasesc pregatite in diferite moduri la gratar, la cuptor prajite in saramura etc.
De ce sa alegi sardinele?
Sardinele au o valoare nutritiva ridicata, deoarece sunt bogate in vitamine si minerale, in plus daca sunt consumate cu os, este o sursa importanta de calciu, fosfor si vitamina D. Contin o cantitate foarte ridicata de omega-3 si omega-6, ale caror consum a fost legat de beneficiile cardiovasculare.
Eu sunt o mare consumatoare de peste, iar sardinele sunt preferatele mele si cred a multora dintre voi, in schimb daca sunt putin mai mari prefer sa le filetez indepartand oasele. Daca cumparati sardele proaspete, caracteristicile pe care trebuie sa le luati in considerare ca acestea sa fie cat mai proaspete sunt: miros placut de mare, culoarea pieli vie, ochi limpezi si luminosi, pestele trebui sa fie rigid si sa nu aiba elasticitate.
Mod de preparare:
Pregatim cartofii si ii punem la fiert, in apa rece cu sare. Fierbem pentru 5-7 minute, din momentul in care apa incepe sa farba.
Curatam sardinele si le filetam daca este cazul si va plac fara oase, dupa care le clatim in apa cu gheata sau apa foarte rece.
Scurgem cartofii de apa si ii racim cu apa rece, dupa care ii amestecam cu 50 de ml de ulei de masline piper si oregano si ii dam la cuptorul preincalzit la 200°C, cu ventilatie! Daca nu aveti cuptor cu ventilatie, coaceti la 220°C, pentru 10-15 minute, depinde de cuptor.
Pregatim sosul cu ajutorul unui tocator de legume, amestecam zeama de lamaie, uleiul ramas, piper, patrunjel si usturoiul.
Punem sardinele deasupra cartofilor fierbinti, adaugam rosiile cherry taiate in jumatate, putin sos si dam la cuptozul setat la grill, pentru 5-7 minute.
Pofta buna!
Comments