top of page

Sarmale cu carne in vita de vie

Aceasta reteta de sarmale cu carne in vita de vie m-a cucerit din prima. Sunt atat de gustoase, moi si savouroase incat putini sunt cei care le pot rezista.


Sarmale in vita de vie umplute cu carne si sos avgolemono, in stil grecesc
Srmale in vita de vie umplute cu carne (Ntolmadakia me kima)

Sarmalele cu carne (Ntolmades me kima) sunt servite cu un sos de ou si lamaie, care mi se pare ca se potriveste de minune cu aceasta mancare. Sigur ca daca vi se pare prea complicat sau dintr-un motiv sau altul credeti ca nu va va placea, se pot pregatii in sos de rosii si pot fi servite chiar si cu iaurt strecurat (grecesc), a carei reteta, daca va ganditi sa o pregatiti acasa o puteti gasi aici!



La fel ca si in Romania, grecii au si sarmalele in frunza de varza a carei reteta am schimbat-o putin dupa gustul propriu si pe care puteti sa o gasiti aici!


Procesul de pregatire a acestor sarmalute nu este greu, cel mai mult timp ne va lua procesul de infasurare, dar cred sincer ca merita. Mie personal imi plac sarmalele pregatite la cuptor in vas de lut sau yena, dar le puteti fierbe la foc foarte mic pentru 30 de minute.


Mod de preparare:



Daca aveti frunze proaspete spalati-le foarte bine si opariti-le pentru 1 minut in apa fierbinte! Ca sa isi pastreze culoarea se pot adauga mai apoi in apa cu gheata. In felul acesta le puteti folosi fara sa asteptati sa se raceasca. Daca doriti sa pastrati frunzele de vita de vie in borcane pentru Iarna, puteti vedea si reteta mea aici!


Pentru umplutura:

Intr-o tigaie fierbinte, adaugati uleiul de masline (30 ml) si caliti ceapa tocata marunt, pentru 1 minut sau pana ce aceasta devine usor translucida. Adaugati rosia tocata marunt (daca doriti puteti sa o decojiti). Calim 2 minute iar apoi adaugam 50 ml apa, sare, piper, menta uscata si lasam deoparte sa se raceasca.

Spalam bine orezul, dupa care adaugam 2 linguri zeama de lamaie, aceasta va ajuta ca orezul sa isi pastreze forma.

Intr-un bol incapator adaugam carnea tocata, orezul, sosul racit, putin marar si amestecam totul foarte bine!


Pregatirea oalei de lut: Eu personal pentru ca o folosesc mai rar, am grija sa o hidratez cu apa de cate ori am de gand sa pregatesc ceva, asta pentru a nu se crapa la cuptor la temperaturi inalte. Astfel incat o umplu cu apa cu o seara inainte si o las la hidratat.

Chiar daca fierbeti sarmalele in oala sau le pregatiti la cuptor, recomand sa adaugati pe fundul vasului tulpini de marar si patrunjel si putina menta. Nici nu va inchipuiti cat pot acestea sa dea gust mancarii. Asezam sarmalele deasupra, adugam apa cat aproape sa acopere sarmalele si ulei. Daca folositi o carne mai grasa puteti adauga mai putin ulei. Acoparim sarmalele cu frunze verzi de salata sau de vita de vie si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade (fara ventilatie) pentru 50 de minute, cu ventilatie pentru 40 minute, sau le fierbem la foc foarte mic pe aragaz pentru 30-35 minute. Inainte de a pregatii sosul de ou si lamaie asigurati-va ca sarmalele sunt fierte- la aceste sarmale este necesar sa verificati orezul, astfel incat vom sacrifica o sarmaluta sa vedem daca orezul este fiert.



Pentru sosul avgolemono:

Batem bine ouale, adaugam zeama de lamaie si amidonul si amestecam. Adaugam zeama fierbinte in fir si amestecam continuu cu telul. Cand sosul este destul de cald, amestecam impreuna cu zeama fierbinte si asezam cratita 1-2 minute la foc mic pana ce sosul incepe sa se ingroase.


Daca doriti se poate face si cu oua intregi, doar ca sa aveti grija atunci cand incalziti sosul- acesta nu trebuie sa dea in clocot pentru ca albusul se va separa. Galbenusul si amidonul ajuta la 'inchegarea' acestuia, iar albusul se va separa mai greu.


Pofta buna!



Comments


bottom of page