Sarmalele in frunza de vita de vie (Ntolmadakia). In Grecia cele mai raspandite sunt cele fara carne: cu orez, ceapa si marar. Poate doar la unele taverne care au mancare gatita, veti gasi si cu carne tocata si sos de avgolemono(ou si lamaie) sau poate sarmale cu varza si sos de lamaie- reteta aici!
Aceste sarmalute sunt atat de raspandite in Grecia, incat se gasesc chiar si la super market in conserve (bineintele ca eu le recomand pe cele preparate in casa) sunt cu muult mai gustoase!
Sunt foarte usor de preparat, avand putine ingrediente care este recomandat sa fie proaspete si de foarte buna calitate. Bineinteles ca in perioada cand nu se gasesc frunze de vita proaspete, cu siguranta veti gasi conserve de buna calitate sau probabil aveti puse la congelator sau frunze de vite de vie la borcan - reteta aici.
Aceste sarmalute se pot face atat la cuptor cat si in cratita. Pentru mancarea preaparata la cuptor recomand gatirea in oale de lut sau vase de Yena iese foarte gustoasa! Pentru reteta de sarmale cu carne apasati aici! Recomand de asemenea si sarmalele traditionale grecesti cu sos avgolemono!
Mod de preparare:
Incalzim o tigaie la foc potrivit, adaugam uleiul de masline si ceapa uscata (tocata) si calim pentru aproximativ 3 minute, la foc mic.
Adaugam feniculul tocat, orezul, usturoiul, condimentam cu sare si piper si calim 2-3 minute.
Tragem tigaia/cratita de pe foc, adaugam ceapa verde tocata, mararul taiat marunt, zeama de lamaie si putin ulei de masline. Dupa gust puteti adauga si putina menta. Lasam umplutura sa se raceasca 10 minute.
Pornim cuptorul la 180°C, daca optati sa le coaceti la cuptor.
Pregatim vasul in care le vom fierbe/coace . Asezam tulpinile de patrunjel si marar pe fundul vasului, impaturam sarmalele si le asezam una langa alta cat se poate de inghesuite.
Adaugam putina apa (cat sa ajunga pana in mijlocul sarmalelor)sare, piper si putin ulei de masline deasupra sarmalelor.
Acoperim cu foi de vita de vie si dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 45 de minute sau le fierbem la foc mic pentru aproximativ 35 de minute.
Lasam putin sa se raceasca si servim cu zeama de lamaie si/sau sos de iaurt- vezi reteta aici.
Pofta buna!
Comments