Carnea de vita in sos alb, sau sofrito- este o reteta din insula Corfu, cu putine ingrediente si un gust irezistibil. Insula Corfu aflandu-se foarte aproape de Italia, a afectat cumva numele acestui preparat.
Cuvantul sofrito se spune ca vine din limba italiana si inseamna de fapt 'fiert la foc mic', de aceea aveti grija, carnea sa se fiarba la foc foarte mic aproape cat sa dea in clocot. De obicei pentru aceasta reteta se foloseste carne de vita fara grasime, preferabil muschiul de vita, vrabioara sau antricot.
Pentru cei care nu consumati sau nu va place carnea de vita, puteti opta pentru carne de porc, preferabil cotletul de porc fara os. Pentru a fragezii cat mai bine, bateti carnea usor cu un batator de snitele, lasati 1-2 ore la temperatura camerei si sarati carnea instpre final (dupa ce aceasta devine moale).
In mod normal aceasta reteta se face doar cu otet, dar din cauza aciditatii ridicate, am ales sa combin o parte din otet cu otet balsamic, sau daca nu aveti puteti adauga si vin alb sec.
Mod de preparare:
Intotdeauna avem grija sa lasam carnea la temperatura camerei cel putin o ora, depinde de marimea acesteia. Taiem carnea vita in bucati de cate 1 cm grosime, le stergem foarte bine si le dam prin faina la care am adaugat putina sare si piper.
Scuturam carnea foarte bine, pentru a elimina surplusul de faina si lasam deoparte. Punem o cratita la foc mic si lasam putin sa se incalzeasca, dupa care adaugam uleiul si sotam carnea cate 2-3 minute pe fiecare parte. Sotati carnea in etape, nu adugati prea multe bucati in cratita, deoarece va scadea temperatura vasului, iar carnea va elimina sucul, in felul acesta carnea nu se va fragezii.
Luam carnea pe o farfurie, si adugam usturoiul, taiat felii sau bucati nu foarte mici, in felul acesta evitam sa se arda si sa devina amar. Calim 1-2 minute la foc mic, apoi adaugam otetul, otetul balsamic, carnea, apa fierbinte si patrunjelul taiat.
Lasam mancarea sa fiarba,acoperita cu un capac aproximativ o ora la foc foarte mic (deabia sa dea in clocot), cand carnea devine moale si frageda, condimentam cu sare si piper dupa gust, si lasam sa fiarba inca 10 minute, fara capac, sau pana ce sosul se leaga si optinem textura dorita.
Comments