Saltsa Bechamel sau sos alb este unul dintre sosurile de baza ale bucatariei grecesti si este de neinlocuit pentru reteta de musaca, pastitio sau vinete Paputsaki...
Sosul Bechamel fost creat in secolul XVII- lea si este unul dintre sosurile de baza ale bucatariei franceze si a fost adoptata de greci la inceputul secolului XX-lea de Nikolaos Celemente - un renumit sef al bucatariei grecesti.
Binenteles ca la retetele grecesti de cele mai multe ori veti intalni sosul Bechamel in amestec cu cascaval ras si ou, acesta fiind denumit de fapt sos Morne!
Eu de obicei nu adaug cascaval ras dar in cele mai multe retete e posibil sa adaug 1 ou, care ajuta acest sos sa se lege mai bine!
Ingrediente:
1 litru de lapte
100 de g de unt
100 de g de faina
1 lingura de ulei
1/4 de lingurita de nucsoara
sare si piper dupa gust
1 ou (optional)
Mod de preparare:
Intr-o cratita adaugam 1-2 linguri de ulei si untul. Topim untul la foc mic!
Adaugam faina si amestecam continuu pana ce se formeaza un ROUX (probabil ca in unele zone se numeste rantas)
Adaugam laptele cald (atentie nu fierbinte) in etape si amestecam continuu pentru a nu se forma cocoloase.
Condimentam cu sare, piper si nucsoara!
Amestecam continuu si gatim la foc mediu pana ce se formeaza o crema!
Pentru sosul Morne adaugati cascaval ras si un ou cat e inca fierbinte sosul si amestecati, dupa ce ati luat cratita de pe foc!
Pentru cei mai sensibili puteti adauga oul dupa ce ati adaugat laptele si amestecati pana ce se ingroasa crema!
Puteti folosi sosul pentru reteta de Musaca- reteta aici, Pastitsio - reteta aici...
Comments