Sosul de rosii (saltsa domatas - σάλτσα ντομάτας), este o baza pentru mancarile grecesti si nu numai...
Sosul de rosii este o baza excelenta pentru majoritatea mancarilor grecesti dar nu numai. Eu o fac de 1-2 ori pe saptamana si poate fi pastrata foarte bine in frigider pentru 3-4 zile, iar de fiecare data cand gatesc ceva ce are la baza ceapa, usturoi si rosii
-il adaug pentru a economisi timp dar si lacrimi ( nu trebuie sa taiem ceapa de fiecare data cand gatim).
Ingrediente:
800 de g rosii proaspete
1 ceapa de marime medie
2-3 catei de usturoi
60 de ml. ulei de masline
200 de ml. de apa
1/2 lingurita de zahar (optional)
1/2 de lingurita de boia dulce
1 lingurita de oregano (optional)
Mod de preparare:
Curatam, spalam si taiem ceapa marunt. Curatam usturoiul si il taiem fin, spalam rosiile si le punem intr-un tocator de legume , pentru cateva secunde (daca dorim putem sa taiem o rosie in cubulete si sa o adaugam in sos).
Intr-o cratita preincalzita se pune uleiul de masline, adaugam ceapa taiata si calim pentru 2-3 minute la foc mediu. Adaugam usturoiul si lasam un minut, amestecand continuu. Apoi adaugam rosiile tocate, rosiile maruntite, apa si lasam sa se fiarba la foc mic pentru 10- 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se arda. La final gustam si daca e prea acru punem putin zahar si amestecam pentru 30 de secunde.
Comentarios