Spaghetele cu creveti sau Garidomakaronada , este o mancare mediteraniana, specifica perioadei de vara, dar nu numai. La tavernele grecesti cu peste si fructe de mare se gaseste pe toata perioada anului.
Numele provine din unirea a doua cuvinte garides (creveti) si makaronada (mancare cu spaghete). Nu este greu de facut, iar crevetii sunt deliciosi, in special daca ii gatim corect.
Acestia nu au necesita mult timp pentru gatire (6-7 minute maxim, in special daca sunt curatati), pentru ca altfel devin greu de mestecat si isi pierd toate aromele.
Mod de preparare:
Curatam ceapa si usturoiul si taiem marunt, taiem rosiile cubulete, dupa care incalzim o tigaie la foc potrivit, adaugam 1/2 din cantitatea de ulei de masline si ceapa si calim/sotam 3-4 minute pana ce va avea o culoare usor transparenta, dupa care adaugam usturoiul si mai calim pentru 2 minute. Apoi adaugam rosiile taiate cubulete, sucul de rosii concentrat si putina apa aproximativ 100 de ml si lasam sa fiarba pentru 8-10 minute.
Intre timp punem o alta cratita cu aproximativ 2,5 litri apa la fiert pentru spaghete si curatam crevetii , (pentru spaghete eu las la crevetii capul si coada, in felul acesta, sosul va fii mult mai aromat), indepartam picioarele, iar apoi invelisul exterior (lasam doar o bucata de cartilaj la cap si una la coada-asta in cazul in care vom pastra capul si coada),taieti/sectionati pe spate si scoateti intestinul, dupa care clatiti in apa rece si ii asezati pe o hartie de bucatarie pentru a indeparta excesul de apa .
Spaghetele le punem la fiert si fierbem cu 2-3 minute mai putin decat timpul recomandat pe ambalaj.
Cand sosul este gata, punem o tigaie si o incalzim la foc potrivit, adaugam uleiul de masline si crevetii pe care i-am curatat si uscat si calim/sotam cate 1-2 minute pe fiecare parte, adaugam vinul si lasam alcoolul sa se evapore, dupa care adaugam sosul de rosii si fierbem pentru 2-3 minute.
Spaghetele le luam de pe foc si scurgem putin de apa, pastrand putina apa pe fundul vasului (aproximativ un polonic de apa), adaugam sosul de rosii, impreuna cu crevetii si lasam aproximativ un minut sa fiarba, dupa care scoatem crevetii pe o farfurie si lasam inca 2 minute spaghetele sa fiarba amestecand continuu. Dupa care, oprim focul si adaugam untul taiat cubulete si cascavalul ras (in caz ca postiti adaugati ulei de masline), si menta/busuiocul.
Lasati 2 minute sa se raceasca, dupa care serviti!
Pofta buna!
Commenti