Aceasta reteta de Turte la tigaie sau lipii grecesti pentru souvlaki, am incercat-o de nenumarate ori. Sunt usor de facut, nu necesita multe ingrediente si se pastreaza pana la 4-5 zile proaspete.
Aceasta reteta imi aminteste oarecum de bunica, care de fiecare data cand facea paine la cuptorul de lemne era nevoita sa pregateasca niste turte la tigaie (pe lespede), asta bineinteles daca nu avea prea mult timp sa pregateasca si o umplutura si sa le transforme in niste placinte gustoase.
Bineinteles ca reteta bunicii era simpla, pregatea aceste turte din aluat de paine cu apa, sare si faina. La reteta actuala se adauga putin otet, care face aceste lipii grecesti sau pite (pita) sa fie moi, elastice si sa se pastreze timp indelungat proaspete. Iar mierea / zaharul pur si simplu le face mai pufoase.
Mod de preparare:
Intr-un bol adaugati faina si drojdia uscata (instant) si amestecati putin cu un tel (in felul acesta nu este neaparat necesar sa cerneti faina. Adaugati sarea si amestecati.
Diluam mierea in apa calduta si adaugam otetul.
Adaugam lichidul la amestecul de faina, amestecand la inceput cu un tel, dupa care framantam aproximativ 10 minute pana ce optinem un aluat nelipicios. Daca la inceut aluatul va fi putin mai tare si mai greu de framantat nu va speriati cu cat il vom framanta si dupa ce va dospi va fi foarte usor de lucrat si moale.
Lasam la dospit aproximativ 45-50 de minute.
Odata aluatul dospit il impartim in 6-8 parti egale, depinde cat de groase vreti sa fie aceste turte.
Formam aluatul in bile si il lasam la odihnit aproximativ 5 minute, aveti grija sa il acoperiti ca sa nu se usuce.
Intindem aluatul dand o forma cat mai rotunda turtelor.
Adaugam la foc potrivit o tigaie antiaderenta si o incalzim foarte bine, dupa care o ungem cu putin ulei (optional) Daca doriti puteti sa nu ungeti tigaia cu ulei, doar ca turtele nu se vor pastra prea mult timp proaspete.
Adaugam aluatul in tigaie si coacem cateve secunde pe fiecare parte.
Pofta buna!
Sfaturi utile:
*Daca vreti sa framantati cu ajutorul unui mixer adaugati toate ingredientele in bolul mixerului si framantati 5-6 minute!
*Pentru a se pastra cat mai mult proaspete, acoperiti lipiile cu un prosop dupa ce le-ati terminat de copt. Dupa racire se ambaleaza intr-o punga de plastic si se dau la frigider.
*Daca este necesar se pot reincalzi, cateva secunde pe fiecare parte intr-o tigaie fierbinte.
Comments