Untul clarifiat sau purificat este untul care trece printr-o etapa termica in vederea separarii grasimii untului de apa si lapte! Deoarece ramane grasimea pura, acesta poate fi depozitat pentru mai mare perioada de timp!
De fapt untul clarifiat/purificat/topit a fost preparat in urma cu sute de ani in urma pentru a putea fi cu usurinta depozitat, chiar si la temperatura camerei pentru o perioada indelungata de timp. Acesta poate fi pastrat la frigider mai bine de 6 luni.
Untul clarifiat, poate fi gasit la super maket in Grecia sub denumirea de Liomeno Vutiro! Acesta fiind depozitat in borcane, la frigider are o textura asemanatoare grasimii de porc iar culoarea acestuia este de obicei galbena. Cel mai des intalnit aici unt topit este cel din lapte de oi sau de capre.
Untul clarifiat are avantajul ca rezista la o temperatura foarte ridicata fara a se arde! Acesta poate fi folosit fara grija atat pentru gatit cat si in cofetarie. Putem prepara cu acesta fursecuri delicioase si aromate vezi aici reteta de Kourabiedes, Pentru a unge foile de placinte in loc de ulei- vezi reteta de Bougatsa cu crema aici, Baklava, Cozonaci etc. Poate inlocui cu succes untura de porc in preparatele voastre, lasand o aroma placuta de unt cornuletelor fragede!
Pentru a prepara untul clarifiat trebuie sa avem in vedere pentru ca dintr-o cantitate de 100% unt, vom ramane cu aproximativ 70%. Asadar, indicativ pentru a optine 200 de g unt clarifiat, vom avea nevoie de aproximativ 250 g unt cu 82% grasime.
Mod de preparare:
Se taie untul proaspat in bucati mai mici si se adauga intr-o tigaie sau cratita mai mica! Sigur puteti folosi unt de casa- reteta aici, sau unt din comert.
Se lasa untul la topit la foc mic, fara sa amestecam!
Dupa topire lasam untul la o temperatura aproape de punctul de fierbere!
Intre timp adunam spuma formata la suprafata, pana ce grasimea ramane curata, avand pe fundul cratitei doar proteinele din lapte.
Acesta este momentul in care luam cratita de pe foc si lasam deoparte aproximativ 20 de minute. Vom vedea grasimea clara (curata) la suprafata, iar la fundul vasului se vor distinge proteinele din lapte!
Daca avem o cantitate mai mica de unt ex. 250 g, colectam grasimea formata la suprafata cu ajutorul unei linguri, pana ce ajungem la proteinele din lapte. Acest lapte nu il aruncati, puteti adauga la vreo ciorba sau la supa de trahana, reteta aici!
Strecuram grasimea printr-o sita foarte deasa, sau sita cu un tifon curat.
Pastram untul clarifiat la frigider pana la 6 luni! La temperatura scazuta, grasimea se va solidifica si va avea textura unturii de porc si culoarea galbena.
Comments