Saganaki este de fapt o tigaie cu doua manere rotunde. Iar de obicei spunem saganaki la aperitivele care contin branza.
Cand spunem simplu saganaki ne referim de fapt la branza prajita sau coapta, care poate fi atat branza feta, Graviera, renumitul Halumi din Cipru, sau alte branzeturi. Dar putem face saganaki cu legume, fructe de mare, peste etc.
Acestasta mancare de vinete este delicioasa si o recomand cu placere sa o pregatiti. Este o reteta usoara de vinete care poate fi servita atat ca si aperitiv cat si ca fel principal. Vinetele se pot coace la cuptor sau se pot praji intr-o tigaie cu putin ulei. Eu prefer varianta la cuptor, pentru o mancare mai usoara.
Mod de preparare:
Pregatirea vinetelor:
Pregatim solutia de apa cu o lingurita de sare, taiem vinetele rodele nu foarte subtiri, si lasam vinetele in solutia de apa pentru 5 minute. Acesta va ajuta la incetarea procesului de oxidare. Iar in cazul in care vinetele sunt amare
Ungem vinetele cu putin ulei si le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit la 230 de grade pentru 10-15 minute, pana ce se rumenesc putin. Daca dorim putem pregati vinetele la tigaie, dar personal cred ca e mai sanatos si mai usor la cuptor.
Pentru sosul de rosii:
Incalzim tigaia si adaugam putin ulei!
Adaugam ceapa tocata marunt si calim pana ce devine usor translucida.
Adaugam sucul de rosii sarea, piperul, oregano, usturoiul si fierbem la foc mic 7 minute. Daca este necesar adaugati putina apa!
Impartim sosul de rosii in doua parti, asezam vinetele coape in tigaie, adaugam sosul ramas deasupra si branza feta.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 15-20 de minute.
Putem servii cu oregano proaspat sau patrunjel!
Pofta buna!
Commenti