top of page

Vinete umplute - Paputsakia

Vinetele umplute sau Melintzanes Paputsakia, sunt o mancare greceasca delicioasa care se pregateste in special vara, deoarece vinetele sunt mult mai gustoase in aceasta perioada, si se regasesc peste tot.

Paputskia - Vinete umplute cu carne si sos bechamel
Vinete umplute cu carne - Paputsakia

Dupa cum v-ati dat seama este vinetele umplute cu carne tocata si Bechamel sau Melintsanes Paputsakia (Vinete Papuci) este o mancare foarte asemanatoare cu reteta de Musaca greceasca. Este o mancare care necesita timp, dar cu siguranta merita, fiind foarte gustoasa si aromata. Sunt convinsa ca o veti savura de la mic la mare.



Incercati aceasta reteta de Vinete umplute si nu veti regreta, pur si simplu se topesc in gura iar gustul este senzational si sunt o mancare ideala pentru masa in familie sau pentru musafiri. Si desigur sunt mult mai usor de pregatit decat Musaca-ua, a carei reteta o gasiti aici!


Mod de preparare:





Vinetele:

Curatam coada vinetelor (daca doriri sa o pastrati) le taiem in 2 parti egale si le increstam putin cu cutitul. Intr-un castron diluam o lingura de sare in apa si lasam vinetele aproximativ 10-15 minute in solutia de apa cu sare. Aceast proces ajuta la indepartarea gustului amar pe care il au uneori vinetele, cat si la incetarea procesului de oxidare! Spalam vinetele si le intepam putin cu o furculita, apoi le ungem cu putin ulei si le dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 25 de minute!



Sosul de carne:

  1. Intr-o cratita fierbinte adaugam uleiul de masline si carnea tocata! Calim carnea pana ce isi schimba culoarea, apoi adaugam ceapa si morcovul si calim cateva minute.

  2. Condimentam cu sare si piper, adaugam foaia de dafin si scortisoara si amestecam.

  3. Adaugam usturoiul si pasta de rosii si amestecam, apoi adaugam vinul si lasam alcoolul sa se evapore.

  4. Adaugam sucul de rosii si apa si fierbem 15 minute la foc potrivit.

  5. Luam sosul de pe foc adaugam patrunjelul indepartam foia de dafin si batul de scortisoara si amestecam!


Sosul Bechamel:

Topim untul impreuna cu uleiul, adaugam faina in etape si amestecam cu ajutorul unui tel. Adaugam laptele caldut, condimentam cu sare, piper, nucsoara si amestecam continuu pana ce optinem o crema fina.


Sosul de rosii:

Intr-un bol, amestecam bulionul impreuna cu apa, usturoiul, oregano si condimentam cu sare si piper!



  1. Scoatem vinetele de la cuptor, indepartam o parte din miezul vinetelor si il adaugam la sosul de carne.

  2. Amestecam foarte bine dupa care umplem vinetele. Adaugam sosul Bechamel deasupra vinetelor, adaugam sosul de rosii in tava si dam la cuptor pana ce bechamel-ul capata culoarea dorita (aproximativ 20-25 de minute)!


Pofta buna!




Comments


bottom of page